L’IBI paralitza l’aprovació definitiva de les ordenances

Destacats L’IBI paralitza l’aprovació definitiva de les ordenances

El rebut baixarà el 2017 un 2% malgrat la intenció inicial de Decidim de congelar la quota i la revisió a l’alça dels valors cadastrals dels immobles

El 2017, els habitatges de Ripollet notaran per segon any consecutiu una rebaixa de l’IBI del 2%. Això passarà si en el ple ordinari de desembre, que se celebra demà, dijous, els grups municipals donen llum verda a una proposta de Decidim per baixar el tipus un 3% —que és l’equivalent a l’increment que experimentaran els valors cadastrals l’any vinent— més un 2% extra, en compliment a la rebaixa progressiva pactada el 2015 amb el grup de Ciutadans (C’s).
Excepte sorpreses de darrera hora, el punt s’aprovarà amb tota seguretat. Els grups de Decidim, PSC, PP i PDECAT, a més de la regidora no adscrita, ja van donar suport dijous passat a una esmena parcial de C’s a les ordenances fiscals que anava en aquesta direcció. Si bé, l’esmena va ser aprovada no es podrà tramitar dins de termini pel que caldrà votar de nou aquest dijous la proposta de Decidim perquè la rebaixa defensada per C’s sigui efectiva.

SUSPÈS EL PLE UNA HORA
La presentació de l’esmena parcial, possibilitat que preveu el ROM, no figurava en cap guió. El govern de Decidim ja havia anunciat amb anterioritat a l’aprovació definitiva de les ordenances la intenció de tocar l’IBI en el ple de pressupostos i, malgrat que inicialment havia previst congelar l’impost, havia acabat acceptant la rebaixa d’un 2%. Per això la iniciativa del portaveu de C’s, Josep Gabarra, que alguns van qualificar de “maniobra parlamentaria”, va desconcertar la resta de grups. Després que Gabarra presentes l’esmena parcial i que el portaveu de PDECAT, Xavi Peñarando, s’hi sumes demanant a veu una rebaixa del 8%, la confusió va ser tal que l’alcalde Osuna va suspendre temporalment el ple i va convocar una junta de portaveus extra.

Una hora més tard es va aprovar l’esmena. “Per què m’hauria hagut de refiar del govern? Avui podria aprovar les ordenances i que dijous vinent retiressin el punt i es quedes l’IBI com està” s’havia justificat Gabarra durant el recés.
Superats els ensurts, les ordenances van ser aprovades finalment gràcies al suport de C’s i les abstencions d’ERC —la líder del grup, Lurdes Serra va emfatitzar que era una “abstenció crítica” lligada als acords pressupostaris—, Convergència (PDECAT) i la regidora no adscrita. A l’altre bàndol, els regidors de PSC i PP, contraris a que la rebaixa de l’IBI no arribi a cobrir encara el 10% compromès la legislatura anterior, van retreure’ls “falta de cintura” en les negociacions a més de qualificar “d’espectacle esperpèntic” la suspensió del ple. —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C