Ripollet municipalitzarà la neteja abans que l’aigua

Destacats Ripollet municipalitzarà la neteja abans que l’aigua

El ple aprova prorrogar el contracte de neteja d’edificis públics mentre s’estudia si es viable internalitzar el servei, un procés que trigarà almenys uns sis mesos més

La municipalització de la gestió de serveis públics, una de les principals promeses electorals de Decidim, se’ls està resistint. El ple de Ripollet va renovar per un any el contracte amb Sorea l’octubre de 2016, decisió que suposava ajornar un any el compromís de municipalitzar l’aigua a partir de 2017. Dijous de la setmana passada es va reproduir una situació similar quan el plenari va decidir prorrogar el contracte de la neteja d’edificis públics a Selsa amb la intenció de guanyar temps per preparar les municipalitzacions.
Els retrets per la “improvisació” i “la desorganització” (CiU) o a la falta de rigor (PP) no van trigar a escoltar-se des de les cadires de l’oposició. Malgrat aquestes crítiques i els dubtes expressats pel PSC sobre la situació laboral de les 49 treballadores de Selsa, tot sembla indicar però, que el canvi de model es farà efectiu amb la neteja. No només planteja menys dificultats tècniques que l’abastament d’aigua, sinó que probablement, l’acord polític sigui més accessible. CiU, PP i PSC van abstenir-se mentre que C’s, ERC i la regidora no adscrita van donar suport a Decidim.

PROPER PAS: CREAR UNA EMPRESA
Mentre les dues empreses adjudicatàries segueixen prestant els serveis públics amb contractes prorrogats, s,’estan posant les bases per preparar la gestió cent per cent pública, sistema que, d’entrada, només defensen sense ambigüitats Decidim, ERC i la regidora no adscrita, Mònica Laborda.
El govern d’Osuna planteja crear els propers mesos una empresa municipal perquè gestioni l’aigua i la neteja dels edificis de propietat consistorial, els dos serveis que Decidim pretén municipalitzar aquest mandat. En paraŀlel, els departaments de recursos humans, econòmics i jurídics del consistori i consorcis com GIACSA, en el cas de l’aigua, han rebut l’encàrrec d’estudiar la viabilitat d’implantar la gestió directa i d’analitzar quin és el model de gestió més rentable pel municipi, . “Estem fent les coses bé. És la primera vegada que (l’Ajuntament) farà un estudi de viabilitat al finalitzar un contracte”, va defensar dijous Pilar Castillejo. Segons la seva rèplica, “determinar quina és la millor manera de gestionar un servei s’hauria de fer sempre” que acabi una concessió.
La rendibilitat s’examina des d’un punt de vista “social i econòmic”, va matisar la responsable de municipalitzacions. Així va precisar que un dels objectius de la iniciativa municipalitzadora era millorar les condicions laborals dels treballadors a més d’estalviar diners.

EN SIS MESOS
El contracte de la neteja d’edificis públics es va renovar dijous per un temps indeterminat, si bé el govern estima finalitzar el procés en sis mesos. Aquesta xifra la va fer pública el regidor popular, Víctor Diéguez, basant-se en la informació que, segons Diéguez, havia facilitat el mateix govern de paraula en la comissió de serveis centrals. Al ple els va retreure la falta de concreció de l’acord. “El que tenim sobre la taula és el que diria l’alcalde a un amic” els va recriminar i va reclamar-los “seriositat i rigor” per no generar incerteses a l’empresa i als seus treballadors.
El discurs del regidor de CiU, Xavier Peñarando, va ser el més bel·ligerant. “No estem en contra de la prorroga però no podem votar a favor perquè fer-ho seria recolzar la seva desorganització, improvisació, un pel de ganduleria i falta de paraula”, va dir adreçant-se a Castillejo.
El socialista Juan Molina va interessar-se, com havia fet Peñarando, per la situació dels treballadors i va qüestionar que aquests poguessin ser absorbits per l’administració. La decisió sobre el tipus de gestió no està presa: “Decidirem l’opció més adient per la neteja quan ens detallin els estudis”, van avançar el primer grup de l’oposició. Tant en el cas de l’aigua com en el de la neteja, serà la majoria del plenari qui estableixi el model. —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C