El conflicte de la benzinera. Reaccions, en primera persona

Destacats El conflicte de la benzinera. Reaccions, en primera persona

La plataforma

Les negociacions que durant més d’un any s’han dut a terme entre la plataforma #Nobenzineracanmas, BonÀrea i el Govern de l’Ajuntament van permetre arribar a un acord per reubicar la benzinera de Can Mas al terreny situat al costat de la comissaria de Mossos d’Esquadra de Ripollet.
Aquest acord va ser aprovat per majoria absolut en un dels Plens Municipals a la primavera del 2016.

Al darrer Ple Municipal celebrat el 23 de febrer de 2017 s’ha presentat la modificació del PGM per poder dur a terme allò que es va acordar i aprovar. Segons fonts municipals les abstencions de C’s, PP, CIU i PSC i el vot en contra de la regidora no adscrita Mònica Laborda han impedit la modificació necessària del PGM per materialitzar l’acord.

Des de la Plataforma condemnem enèrgicament la posició d’aquests grups municipals i de la regidora no adscrita i exigim que es donin les explicacions oportunes sobre la seva decisió. No entenem perquè estan posant dificultats ni perquè volen impedir una resolució del procés satisfactòria per tots els agent implicats. Hem contactat amb les diferents parts implicades en la negociació i hem constatat la voluntat tant de BonÀrea com del govern municipal per seguir amb l’acord com estava previst.

Aquesta Plataforma reprèn totes les accions i movilitzacions necessàries per a seguir reivindicant el que creiem que és un dret per la salut dels veïns de Can Mas i dels infants del Martinet. - Plataforma #nobenzineracanmas

Decidim

 

L’oposició boicoteja els acords amb les parts implicades. En el passat ple de l’ajuntament del dia 23 de febrer va succeir-hi quelcom lamentable a tots els parers. El Ple de l’Ajuntament rebutjava la modificació urbanística que hauria permès el canvi d’ubicació de la benzinera de Can Mas. És conegut que aquest canvi havia estat consensuat amb els veïns, l’AMPA de l’escola i l’empresa promotora de la benzinera, Bon Àrea.

Un dels tants problemes heretats. El govern de Decidim va començar a governar Ripollet amb un llast acumulat d’anteriors legislatures de governs sòcio-vergents (PSOE-CiU). Entre el llegat rebut hi havia la instal•lació d’una benzinera de baix cost a Can Mas a tocar de l’Escola El Martinet, aprovada sense tenir en compte els interessos dels veïns i de l’escola.

No volen que el poble participi. L’abstenció conjunta de l’oposició, amb l’excepció d’ERC, amb canvi de vot a darrera hora del grup de Ciutadans i el vot en contra de la regidora trànsfuga, Mònica Laborda, va fer inviable el que s’havia consensuat amb tots els actors del conflicte.
El que ha fet l’oposició, per a Decidim, no té qualificatius. Suposa dinamitar una manera de governar basada en el diàleg, la participació, el pacte i el consens amb totes les parts per tal de resoldre conflictes.

Tota l’oposició sabia quines eren les conseqüències del seu posicionament. Sota l’excusa de “no volem cap benzinera”, estan permetent que s’instal•li on ningú la vol. Ho sabien, però els ha pogut més la voluntat de dinamitar l’acció de govern, que mirar en pro del bé de tot el poble de Ripollet. Sabien que la instal•lació de la benzinera a Can Mas era inevitable, i que el que s’ha fet, mitjançant una modificació del Pla General Metropolità per possibilitar-ne la reubicació, era tractar de minimitzar-ne l’impacte i satisfer totes les parts.

Desconeixem, a hores d’ara, quins estranys interessos mouen l’oposició a voler una benzinera a prop del col•legi, que segurament van més enllà de la fòbia envers la democràcia directa i de la simple rebequeria.
Decidim Ripollet fa directament responsable l’oposició de què s’hagi malmès un acord d’ubicació de la nova benzinera que satisfeia a totes les parts. Ara, per la seva voluntat, la podem arribar a tenir instal•lada on ningú la vol: a la vora de l’Escola Martinet.
Podem pensar que hi massa benzineres, o forns de pa, o bars, etc. però el PGM urbanístic autoritza els propietaris a instal•lar aquests serveis. Aquest pla urbanístic franquista l’han defensat durant quatre dècades el PSOE i CiU, mai l’han qüestionat. Cal que cadascú assumeixi les seves responsabilitats

Tota la informació i transparència Quan es governa en minoria el govern està obligat a dialogar i a construir consensos de forma continuada, però l’oposició també ha de ser responsable amb els seus posicionaments polítics al Ple municipal. En aquest cas cal recordar que per part del govern municipal s’ha estat donant de forma fluïda i transparent tota la informació i novetats que hi ha hagut al respecte de la instal•lació d’aquesta benzinera al barri de Can Mas, i per tant no acceptem que l’oposició amagui el cap sota l’ala dient que precisaven de més informació per poder fer una valoració de la modificació del PGM.

Malgrat la gravetat del que ha fet l’oposició, creiem que cal revertir la situació, evitar la demagògia i trobar el punt d’acord. Per aquesta raó des de Decidim fem una crida a la responsabilitat de totes les parts tot convençuts que el govern seguirà treballant per teixir consensos que permetin tornar a portar el més aviat possible aquest punt al Ple municipal i que llavors sí, es pugui arribar a aprovar tal i com es reclama des de l’escola i el barri.. - Decidim Ripollet

ERC

El grup d’ERC-JpR ens veiem obligats a emetre aquest comunicat per la situació de la benzinera de BonArea a Can Mas arran de la votació del darrer ple de febrer on la irresponsabilitat i la complicitat de la regidora no adscrita, PP, CiU, PSC i C’s van fer que no s’aprovés la modificació de PGM dels espais del carrer Sant Jaume destinats per a la benzinera. Aquesta proposta havia estat possible gràcies a un consens entre govern, veïnes, veïns, l’escola Martinet i l’empresa BonArea. Des del nostre grup van posar-nos a disposició del govern en tot moment i hem fet un seguiment directament amb l’alcalde qui finalment ens va anunciar la proposta de consens la qual vam valorar positivament i vam recolzar.

És per això que vam votar en les dues modificacions de PGM (segons marca la tramitació) a favor de la proposta.

A partir d’aquí, volem exposar dues qüestions. La primera és que el nostre grup es posa a disposició per a treballar conjuntament amb tots els agents afectats, és a dir, govern, veïnes, veïns, escola i BonArea per trobar de la forma més immediata la millor de les solucions. Volem evitar actuacions partidistes com les que van realitzar grups de l’oposició aprofitant-se de la frustració de la gent que patia les conseqüències de la benzinera i que ara ha actuat de manera irresponsable novament. La segona és que denunciem i critiquem aquesta forma de fer política de grups que formen part de l’oposició. Nosaltres defensem una altra forma de fer política on els interessos de la gent estan per davant dels interessos del partit. Això ho hem demostrat dia rere dia des de que vam arribar al consistori en aquesta legislatura.

Així doncs, exigim responsabilitats dels que ens han empès a aquesta situació, però cridem a la calma perquè esperem que la nostra aportació i ajuda serveixin per tirar endavant aquesta qüestió i que sigui còmode per a tots els agents afectats.- ERC- JpR

PSC

Al Ple del mes de febrer hem tornat a viure una situació lamentable fruit de la incapacitat del govern municipal de dialogar i pactar amb les forces polítiques municipals, que ha provocat que la seva proposta de modificació del PGM per a reubicar la futura benzinera de Can Mas no sortís aprovada al no comptar amb els 11 vots que corresponen a la majoria absoluta necessària.

Concretament, el nostre Grup es va abstenir, amb una actitud de generositat i responsabilitat, ja que per part del govern municipal, ni tan sols se’ns ha trucat o convocat a una reunió per a poder aclarir els dubtes que tenim sobre la proposta presentada:

– Al lloc on estava previst ubicar la benzinera, el govern proposa construir un renta cotxes. S’ha fet un estudi d’impacte pel que pot suposar aquesta instal•lació al costat de l’escola El Martinet?
– Com queda el projecte de camí escolar segur?

– Alguns pares i mares, quan porten o recullen els seus fills, deixen el cotxe al solar on ara es vol instal•lar la benzinera. Si ho impedim, no provocarem un col•lapse a les entrades i sortides de l’escola?

–A l’expedient no hi ha cap document amb el vistiplau de la conselleria d’Interior a instal•lar la benzinera al costat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra.

La reacció de l’alcalde va ser la de renyar a tots els grups de l’oposició, traslladant-nos la responsabilitat de que no es pugui canviar la ubicació de la benzinera. Els nostre grup li va contestar que aquests temes importants haurien d’arribar pactats als Plens, i ens va respondre que ho havien pactat amb el grup de Ciutadans, però que van canviar el sentit del vot a darrera hora.

Creiem que alguna cosa no funciona al govern, quan cap grup de l’oposició dona suport a la seva proposta. Això els hauria de fer reflexionar. Nosaltres els hi recomanem que, enlloc de repartir culpes als altres, deixin les actituds prepotents i dialoguin per pactar els temes importants.-PSC Ripollet

Ciutadans (C's)

Ciutadans nega l’existència d’un acord amb Decidim per les votacions de la benzinera

“No volem una benzinera al costat de l’escola ni tampoc la volem al costat d’una caserna dels mossos, no ens sembla idoni” diu el portaveu de C’s Josep Gabarra al defensar que a Ripollet no calen més benzineres. La formació, que va decidir el sentit del vot després de debatreho a l’agrupació local,  demana pel barri de Can Mas altres equipaments. Segons Gabarra , no existia cap pacte previ amb Decidim. “L’alcalde va contactar amb nosaltres i ens va manifestar que necessitava la majoria absoluta per tirar endavant, això és tot”, conclou el regidor i afegeix que no es senten vinculats ni per les decisions del PSC , que va autoritzar la construcció, ni per les de l’actual govern,  que escudant-se en les dificultats administratives, “no ha tingut la voluntat de tirar endarrera” l’estació de servei. “A Ripollet no s’han de fer més benzineres”, sosté. 

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C