Baños proposa trencar amb el model Gran BCN per a una futura república catalana més equilibrada

Destacats Baños proposa trencar amb el model Gran BCN per a una futura república catalana més equilibrada

En el debat territorial de les jornades sobre el procés constituent i els drets socials

Decidim Ripollet, Compromís per Cerdanyola i Guanyem Badalona en Comú, candidatures que encapçalen els governs de Ripollet, Cerdanyola i Barcelona, han debatut aquest cap de setmana passat sobre la construcció de la futura República Catalana. En el marc de les jornades Les ciutats Metropolitanes per la República, l’antropòleg Manuel Delgado i els periodistes i escriptors Raul Zelik i Antonio Baños van coincidir diumenge a Ripollet en situar el motor del procés constituent, que volen rupturista, en els barris i les ciutats.. “Tot el que ha de passar, passarà quan la gent s’aixequi de la cadira, surti al carrer i es mobilitzi” ha advertit Delgado en el primer dels debats celebrats al Centre Cultural.

El barri, on la gent es troba i queda, és per l’antropòleg l’espai natural de presa de consciència política. Baños també va posar en valor les lluites veïnals al confrontar dos models de societat: el d’una Barcelona cosmopolita, deslocalitzada i aïllada del territori que expulsa el que no vol a les ciutats subsidiàries –model de PSC i CIU va dir– amb un altre de descentralitzat i on a cada indret del territori “es pot fer de tot”. “Les ciutat dormitori són el contrari de la idea de ciutat”, va afegir Baños, al reconèixer les conquestes dels moviments veïnals en aconseguir espais on exercir la ciutadania com podria ser el mateix centre cultural de Ripollet. La futura República suposa, doncs, l’oportunitat per trencar amb el model de la Gran Barcelona i construir un país equilibrat, en població, serveis i infraestructures. L’alemany Raul Zelik, expert en els processos constituents d’Amèrica Llatina, va explicar que aquests havien obert, amb debats al territori, als barris i a les perifèries, nous horitzons per a la transformació i la ruptura, més enllà de la reforma o la revolució.

Els alcaldes de Ripollet, Cerdanyola i Badalona Josep M. Osuna, Carles Escolà i Dolors Sabater van inaugurar dissabte les jornades República Drets socials a Badalona. A Ripollet va tenir lloc la cloenda, després dels debats Les ciutats metropolitanes, motor de la República i Com ho fem? Aquest darrer va comptar amb la intervenció, entre altres, de la tinent d’alcalde Pilar Castillejo i el diputat de Catalunya Sí que es Pot, Joan Josep Nuet.

Les jornades pretenien iniciar els debats sobre la definició del model de país, com diria la diputada de la Cup, Gabriela Serra: “el procés constituent ha de ser ciutadà, democràtic, popular, participatiu i vinculant”. Superats els primers debats, s’impulsaran ara Pactes Locals pel Referèndum. –JJR

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C