El debat sobre la gestió de l’aigua s’allargarà tres mesos

Destacats El debat sobre la gestió de  l’aigua s’allargarà tres mesos

La comissió creada al ple estarà integrada per representants de les associacions de veïns, els grups municipals i la regidora no adscrita, a més d’un equip tècnic. Aquest tràmit és “el primer pas perquè els principals  serveis públics siguin de gestió directa”, valora la republicana Lurdes Serra

L’Ajuntament de Ripollet ha iniciat l’expedient per crear la comissió político-tècnica que durant els tres propers mesos haurà de determinar el model de gestió del servei de subministrament de l’aigua potable a Ripollet. Integrada per tots els grups polítics, tècnics i les associacions de veïns, el nou ens disposa de tres mesos per analitzar i plantejar una proposta al ple. Fin ara existia una comissió que, formada arran d’una moció de PDECAT, estudiava aspectes al voltant de la municipalització si bé la constituïda dijous “està reglada i és la que marca la llei per analitzar el canvi de gestió”, va puntualitzar la tinent d’alcalde de Serveis Municipals i Municipalitzacions Pilar Castillejo. PSC, PDECAT i ERC van donar suport a la proposta del govern de Decidim; C’s va ajornar pronunciar-se a l’espera de més informació i pels dubtes que els genera el procés, mentre que el PP va expendre un no rotund.

DOS MODELS CONTRAPOSATS
A la sala van contraposar-se dos models antagònics: els que defensen que els serveis públics són més eficients amb una gestió directa (Decidim i ERC) i els que creuen que l’administració ha de fomentar les condicions, sense ocupar el paper de les empreses, com va argumentar el portaveu popular Víctor Dièguez. Entremig es van situar els portaveus dels socialistes i del partit demòcrata català, Luís Tirado i Xavier Peñarando. Ambdós grups es van posicionar a favor de la constitució de la comissió si bé van reservar descantar-se per cap dels dos models de gestió a l’espera dels informes, els números i els estudis finals. El debat es va reproduir uns minuts més tard, quan es va aprovar, també per majoria, la memòria justificativa de l’exercici de l’activitat econòmica i creació d’entitat mercantil per prestar els serveis de neteja de les instal·lacions i equipaments municipals.
La republicana Lurdes Serra va subratllar la rellevància d’obrir l’expedient de l’aigua: “És el primer punt on l’ajuntament farà un pas perquè els serveis públics principals siguin de gestió directa”, va dir. ERC aposta per la municipalització perquè és “garanteix la qualitat dels serveis”, es milloraran “les condicions laborals“ dels empleats i el model serà “més democràtic”, en tant que defensa “els interessos de la ciutadania i no de les empreses”, va concloure.
En termes similars va expressar-se la regidora Castillejo: la municipalització suposarà un millor coneixement de l’estat de canonades i inversió constant, va asegurar. “L’aigua, un bè escàs i únic, ha d’estar en mans públiques i mediar perquè ningú en pugui fer negoci“.
Segons el PSC, els primer informes han demostrat que el funcionament del servei, que està externalitzat, és “prou eficient i l’estat és òptim”, pel que qualsevol “canvi de gestió ha de repercutir en benefici dels veïns”. Tirado va demanar un procés transparent en què s’escoltin totes les parts implicades, inclosa la concessionària. Tirado i Peñarando van coincidir també en criticar al govern per la tardança en la constitució de la comissió. “Anem tard, hauria pogut estar feta molt abans i no abans de passar mitja legislatura, ja que portaven aquest canvi de model al seu programa electoral”, va retreure el portaveu de PDECAT a Decidim.
La posició més bel·ligerant va arribar de les files del PP. El popular Diéguez no només va argumentar que, a la vista dels primers anàlisis era innecesari el canvi, sinó que va considerar que l’administració s’extralimitava en les seves funcions. Diéguez va acusar a Decidim d’haver creat inseguretat als treballadors i de defensar la municipalització per motius ideològics. “Tenim bones instalacions de canalització, aigua de qualitat i un servei sense queixes. No hi ha cap amenaça ni urgència. Estan iniciat aquest tràmit perquè la decisió ja està presa”, va dir. Dieguèz va lamentar que en tres mesos es carregaria a l’Ajuntament amb una responsabilitat extra —de la que va dubtar que tingues capacitat d’absorvir— quan la rebaixa del cost de l’aigua es podria obtenir amb una “simple negociació amb l’empresa”.
Tots els grups van avalar que es prorrogues de nou el contracte amb Sorea, la primera prorroga caduca aquest mes d’octubre, per un màxim d’un any o fins al canvi model de gestió. “Accelerin el ritme”, els va reclamar Peñarando amb un “sí crític, ja que “no és normal” que s’hagi de fer una segona prorroga.— Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C